Whiskyliefhebbers kennen ongetwijfeld de term Ghost
Distillery wel, maar
wist je dat er ook Ghost Wineries bestaan? Deze term heeft
overigens niet altijd iets met geesten te maken.
In de whiskywereld betekent Ghost Distillery dat een
distilleerderij geen whisky meer maakt, maar dat er nog wel ergens voorraad in
de vorm van flessen of vaten met whisky is. In de wijnwereld is een
soortgelijke term te vinden: ‘Ghost Winery’,
maar dit is iets anders dan bij whisky.
Wat is een Ghost Winery precies?
Een Ghost Winery is een term die wel eens voorbijkomt om een
oude wijnmaker aan te duiden. Het gaat dan om bedrijven die tussen 1860 en 1900
zijn gebouwd tijdens de eerst ‘Wine Boom’.
In die periode waren er ruim 700 wijnproducenten in
Californië, maar toen kwam de Drooglegging. Ineens was alcohol verboden in de Verenigde
Staten en destijds was een verbod vaak definitief.
De meest wijnmakers hebben daarop besloten om de productie
te stoppen en hun wijngaard te verlaten. Slechts 40 producenten overleefden de Drooglegging.
Niet alle Ghost Wineries zijn verlaten
In de jaren erna zijn veel van de Ghost Wineries door nieuwe
wijnmakers weer in gebruik genomen. Er werden weer druiven verbouwd op de ooit
verlaten velden en in de wijnkelders werd weer
wijn gemaakt en opgeslagen.
Voorbeelden van Ghost Wineries die een tweede leven kregen
zijn Freemark Abbey, Frog’s Leap, Far Niente. Deze laatste is vermoedelijk een
van de eerste wijnmakers in Californië.
Andere gebouwen zijn nooit meer in gebruik genomen. Dit zijn
veelal oude gebouwen van steen en hout die nu tussen de bomen verstopt zitten.
Veel daarvan liggen in Napa Valley en in Sonoma in Californië.
Toch spookverhalen rondom Ghost Wineries
Hoewel de term Ghost Winery niet direct iets met spoken te
maken heeft, schijnt het wel zo te zijn dat sommige wijngaarden in Napa Valley
spoken herbergen. Er is zelfs een documentaire over te zien, waarin een
sommelier met een antiek Ouija bord naar deze plekken gaat.
De documentaire heet
Ghosts
of Spring Mountain en is nu te zien op SkyShowTime. Of de sommelier
daadwerkelijk contact legt met geesten verklappen we niet, maar we kunnen je
wel vertellen dat wij op het puntje van onze stoel zaten.