Zonder dat je het wellicht door hebt wordt er op meerdere plekken in Nederland rum gemaakt. Een van die plekken is bij Drumlin Distillery in Havelte. Vandaag hebben we een exlcusief
interview met Erik Poutsma.
Hoe ben je erbij begonnen om een distilleerderij op te richten?
Wat is er nou mooier dan mensen blij mogen maken? En als dat kan door ze pure, heldere en zuivere smaken te laten proeven is het helemaal goed. Daarnaast merk ik dat ik steeds minder onder de indruk ben van de “aangepaste” smaken die de grote merken op ons loslaten. Tja, als je die twee zaken combineert dan is (voor mij) de volgende logische stap…een distillery!
Wat maakt rum volgens jou zo’n mooi product?
De veelzijdigheid. Met rum kun je alle kanten op: van een lichte fruitige blanke rum tot een zware donkere spiced rum. Je kunt er echt alle kanten mee op.
Wat is de eerste rum die je zelf dronk?
Stroh 80%; volgens mij eigenlijk gewoon vliegtuigbenzine, maar prima in de chocolademelk.
Kunnen mensen bij jou een rondleiding krijgen?
Wat is je mooiste rum herinnering?
Ergens kort na het behalen van het middelbare school diploma een prachtige relaxte avond met een paar goede vrienden (die nog steeds goede vrienden zijn) en een paar flessen rum (van bedenkelijke kwaliteit😊).
Hoeveel rumstokers heb je zelf al bezocht?
Eigenlijk alleen maar whisky-collega's die, net als ik, het zo-nu-en-dan stoken van rum ook prachtig vinden. Maar de stokerij op Fiji staat hoog op het lijstje!!!
Hoe kijk je aan tegen het rumlandschap in Nederland?
Momenteel snel expanderend, waardoor er grote kwaliteitsverschillen ontstaan. Het is even wachten op de stabilisatiefase en dan blijven er een aantal stokers over met hart en passie...en navenante rums!
Van welke rum ben je écht onder de indruk?
Ik heb ooit eens via-via een fles Paraguayaanse rum gekregen. Dat was echt zo'n fles waarvan de laatste druppel met pijn in het hart gedronken wordt, want je weet dat het niet meer terugkomt.
Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Voor mijn rums geldt hetzelfde als voor de whisky's: dat is uitsluitend topkwaliteit. Ik hoop dan ook in de loop van de komende 5 jaar de rum dezelfde marktontwikkeling mee te kunnen laten maken als Cromlech Single Estate Whisky. Ik ben zelfs bezig een aparte distillatie-lijn op te zetten specifiek voor rum. Een hogere rumproductie kan dan in parallel met de andere processen. De bedoeling is dan om ook rum voor echt lange tijd op vat te kunnen gaan leggen, denk hierbij aan 10+ jaar.
Wat zou je willen zeggen tegen mensen die denken dat rum alleen maar zoet is?
Degenen die mij en mijn
distillery een beetje kennen weten dat ik wars ben van iedere toevoeging. Whisky zit wat dat betreft hard-coded in mijn systeem.
Diabhal/Prosperity Rum is dan ook niet zoet, ik noem het de essentie van rum. En grappig genoeg wordt rum dan opeens een heerlijk verfrissend drankje voor op een zonnige dag.