Mezcal groeit wereldwijd in populariteit. De drank wordt puur gedronken, maar kan ook worden gebruikt in cocktails. Mezcal biedt in ieder geval een bijzondere smaakbeleving.
De drank wordt gemaakt van geroosterde agave. Hierdoor krijgt de drank de kenmerkende rokerige smaak. Maar waarom zijn mensen zo dol op de rokerige smaak van mezcal?
Dit is hoe mezcal gemaakt wordt
De agave moet minimaal 6 jaar groeien. Wanneer de agave wordt geoogst, wordt alleen het hart van de plant gebruikt. Dit hart heet piña omdat dit lijkt op een ananas. Dit hart wordt vervolgens in een kegelvormige kuil gestopt, op verhitte houtvuur stenen.
De agaves worden daarna bedekt met bladeren en drie tot vijf dagen geroosterd. Hierdoor ontstaat de kenmerkende rokerige smaak die mezcal onderscheidt van tequila of andere agave dranken.
Latijns-Amerika in je glas - hét referentieboek over rum, mezcal, pisco, tequila, cachaça, wijn, singani en veel meer andere Latijns-Amerikaanse drank
De rokerige smaak van mezcal biedt de drank een bepaalde complexiteit. Verder is de rokerige smaak van mezcal overheersend, terwijl de drank ook andere smaken bevat. Dit is deels afhankelijk van hoe lang de mezcal gerijpt heeft.
Gezelligheid
Er zit ook een psychologisch factor achter het houden van de rokerige smaak van mezcal. Voor sommige mezcal liefhebbers kan de drank gevoelens van nostalgie en gezelligheid opwekken. De rokerige smaak doet denken aan kampvuren, barbecues en openhaarden. Het drinken van mezcal kan mensen helpen herinneren aan deze momenten.
Unieke twist aan cocktails
De kenmerkende smaak van mezcal biedt een bijzondere ervaring in bekende cocktails. Zo bestaan er verschillende varianten op populaire cocktails, zoals de mezcal Margarita of de mezcal Bloody Mary. Mezcal is in de meeste gevallen dan een vervanger voor tequila in cocktails.
Mezcal is daarbij ook een drank die goed samengaat met veel andere ingrediënten. De drank is veelzijdig en vult daarom andere smaken en aroma’s goed aan.
Mensen zijn dus dol op de rokerige smaak van mezcal, omdat dit diepgang en complexiteit biedt. De rokerige smaak complimenteert andere smaken goed en wekt gevoelens van nostalgie op.