Combineer Tenerife en Nederland met deze Barraquito koffiecocktail (recept)

Lifestyle
dinsdag, 24 juni 2025 om 12:01
barraquitojpg
Zin in een lekker warme versnapering die je doet denken aan een lekkere vakantie? Dan moet je de Barraquito eens maken. Wij geven je het recept voor deze typische koffiecocktail uit Tenerife.
Een espresso martini ken je misschien al, maar heb je wel eens van de Barraquito gehoord? Deze cocktail combineert romig en zoet met kruidig en sterk. Het is een cocktail die doorgaans op Tenerife gemaakt, maar dat mag je niet tegenhouden om de drank zelf eens te maken.

Wat heb je nodig voor de Barraquito koffiecocktail?

Hieronder staan de ingrediënten voor de Barraquito:
  • 2 cl gezoete gecondenseerde melk
  • 2 cl Licor 43 of Tía María
  • 1 shot vers gezette espresso
  • ongeveer 3 tot 4 cl Opgeschuimde melk
  • Citroenschil (voor het aroma)
  • Gemalen kaneel (voor de afwerking)
Minismus Melkopschuimer Handmatig Elektrisch, Matcha Klopper, Elektrische Melkopschuimer, Makkelijk Op te Bergen, Werkt op Batterijen en Handige Opbergkoker - Zwart Image
Minismus Melkopschuimer Handmatig Elektrisch, Matcha Klopper, Elektrische Melkopschuimer, Makkelijk Op te Bergen, Werkt op Batterijen en Handige Opbergkoker - Zwart
EUR9.99
Op voorraad
Koop op bol.

Hoe maak je de perfecte Barraquito koffiecocktail?

Nu je alles op een rij hebt staan, moet je er nog een smaakvol geheel van maken. Doorloop daarvoor deze stappen:
  • Gebruik een doorzichtig glas zodat je de lagen in de cocktail goed kunt zien.
  • Giet de gecondenseerde melk op de bodem. Dit is namelijk de zwaarste laag in je cocktail.
  • Schenk voorzichtig de Licor 43 erbovenop. Tip: Gebruik de achterkant van een lepel om het langzaam te gieten, zodat de lagen van elkaar gescheiden blijven.
  • Voeg vervolgens de espresso toe. Giet dit rustig voor een mooi effect in het glas.
  • Voeg vervolgens een laagje opgeschuimde melk toe aan het glas. Gebruik warme, opgeschuimde melk uit een melkopschuimer of opgeklopt met een handmatige schuimer.
  • Werk het geheel af met een beetje geraspte citroenschil en een snufje kaneel bovenop.
Het mooiste is dat je de cocktail niet roert voordat je deze serveert. Dan blijven de lagen mooi zichtbaar. Voordat je gaat drinken moet je wel even roeren, zodat alles mooi vermengd wordt. Dit zorgt ervoor dat de smaken van alle ingrediënten bij elkaar komen.

Waar komt de Barraquito vandaan?

Hoewel de exacte oorsprong niet duidelijk is vastgelegd, gaat het verhaal dat de Barraquito ontstaan is in lokale cafés. Men was daar op zoek naar een koffiedrankje dat een dessertgevoel gaf en ook een klein beetje alcohol bevatte. In de Barraquito zit alles.
Mocht je trouwens in Tenerife komen en geen Barraquito op de kaart zien, kan kun je ook zoeken naar de Zaperoco. Dit is namelijk hetzelfde.
Let ook op dat je bij sommige bars standaard een alcoholvrije Barraquito krijgt. Om er zeker van te zijn dat je de complete cocktail krijgt, kun je dan ook vragen om een Barraquito con licor.
Ontdek hier nog veel meer cocktails.