Amsterdam Cocktail Week - Een exotische pub crawl

Low Alcohol
maandag, 17 maart 2025 om 8:15
acw

In Amsterdam kan je terecht voor zo’n beetje elk drankje dat wereldwijd gemaakt wordt, maar tijdens de Amsterdam Cocktail Week staan, verrassing, cocktails helemaal in het zonnetje. Wij zijn de wondere wereld van de exotische cocktails ingedoken in de hoofdstad van Nederland.

Voor vrijgezellenavonden, verjaardagen en andere speciale gelegenheden wordt geregeld door een groep vrienden besloten om een pub crawl te houden. Op één avond van de ene naar de andere kroeg kruipen, met op elke locatie een drankje - meestal een goed gevuld glas bier.

Tijdens de Amsterdam Cocktail Week hebben wij iets soortgelijks gedaan, maar dan met een exotische cocktail als verfrissing, in plaats van een goudgeel pilsje.

Cocktails drinken als een heer

De avontuurlijke vrijdagavond begon bij Flying Dutchmen Cocktails, gelegen aan de Singel in het hartje van Amsterdam. Je moet wel weten waar je moet zijn, want de bar vinden met het blote oog is een vrij grote uitdaging. In het gebouw moet je eerst door een andere bar heen lopen, The Belly of the Beast (dat toevallig ook een deelnemer was aan de Amsterdam Cocktail Week), om vervolgens met gevaar voor eigen leven een smal en steil trappetje te beklimmen naar de plaats van bestemming.

Het doel is zeker de moeite waard, want Flying Dutchmen Cocktails is gesitueerd in een prachtig herenpand, met hoge muren en ramen, een zeer indrukwekkend gevulde wand met flessen alcohol en een vibe die doet denken aan een huisfeestje bij een groep vreemden - maar waar je je meteen welkom voelt.

Het duurde ook niet lang voordat het vriendelijke personeel ons had verschaft van de eerste cocktails van de avond: een Affogato gemaakt van een pistaschelikeur, Ron Cubay Reserva Especial, kokosnoot, vanille, koffie en ijs en een Eastern Fizz van Cherrapunji Gin, campari, Ras El hanout, London Essence Grapefruit en rozemarijn tonic.

Eerstgenoemde was bijna een vloeibaar dessert, met heerlijke romige elementen, maar tegelijkertijd een spicy randje van de rum. De Eastern Fizz was bijna het tegenovergestelde, met een fris en fruitige cocktail van ingrediënten die goed op elkaar aansluiten. Het was genieten tot de laatste druppel en daarna was het alweer tijd om te vertrekken naar de volgende locatie.

Cadeauboeken - It's cocktail time Image
Cadeauboeken - It's cocktail time
EUR6.99
Op voorraad
Koop op bol.

Van exotische dieren naar exotische drankjes

Het volgende verblijf op onze route was Rosalia’s Menagerie, om de hoek bij de Nieuwmarkt. Al meteen bij binnenkomst krijg je een exclusieve sfeer in de cocktailbar, want alleen door middel van een bel kan je binnengelaten worden. Vervolgens stap je een wereld van rariteiten binnen, met antieke tafeltjes en boekenkasten, wandtegeltjes die rechtstreeks uit de Gouden Eeuw lijken te komen, een ruime, langwerpige bar en zeer vriendelijk personeel dat gekleed is in KLM-blauwe jasjes.

Een menagerie was vroeger een plek waar exotische dieren tentoongesteld werden aan het publiek - een soort privédierentuin - maar de buitenlandse fauna is bij Rosalia’s Menagerie ingeruild voor exotische cocktails. Bij binnenkomst werden we meteen getrakteerd op een virgin cocktail, een Koala Highball, gemaakt van alcoholvrije gin, eucalyptus, patchouli cordial en sodawater. Een heerlijk verfrissend drankje, dat geen overbodige luxe was na de vrij zware Affogato die ondertussen achter onze kiezen zat.

De cocktail was bovendien ook een mooie en frisse palet cleanser voor de twee volgende cocktails op het menu: de Du Kang Gimlet en Colada Bellini. Beide cocktails worden gemaakt met ShunTun Baijiu, waarbij de Colada Bellini aangevuld wordt met ananas en vijgenblad soda, terwijl de Du Kang Gimlet gecombineerd wordt met pandan en Palmarosa cordial.

Laatstgenoemde is een opvallende cocktail. Een soort toverbal die constant van smaak verandert in je mond en waarvan de smaken bovendien bijna niet zijn te plaatsen. Dat komt mede door de ShunTun Baijiu, een gedistilleerde drank uit China die niet erg bekend is in het westen en zorgt voor een ware exotische smaak - een cocktail die dus uitermate geschikt is voor Rosalia’s Menagerie.

Bij de Colada Bellini zijn de smaken een stuk duidelijker te plaatsen, met name de ananas die ook nadrukkelijk aanwezig is in een Pina Colada. Een heerlijk fruitige en tegelijkertijd zachte cocktail, waarmee je je bijna waant op een wit strand op een tropisch eiland.

acw2

Speakeasy meets Moulin Rouge

We waren alleen niet op een tropisch eiland, wat pijnlijk duidelijk werd toen we weer de koude Amsterdam nacht in moesten op weg naar de derde en laatste locatie van de avond: Zum Barbarossa. Gelegen aan de Voetboogstraat, niet ver verwijderd van Flying Dutchmen Cocktails, is dit ook een locatie die je snel voorbij loopt als je niet goed oplet.

Door de uitsmijter werden we binnengelaten en kwamen we meteen terecht in een smalle gang, met enkel een trap omlaag en rood tapijt. We waren er zeker van dat we in een tijdmachine waren gestapt en aan het einde van de trap in een speakeasy zouden stappen - een geheime kroeg tijdens de drooglegging waar alcohol illegaal werd geschonken. In plaats daarvan werden we verwelkomd in een cocktailbar die we het beste kunnen omschrijven als Moulin Rouge Lite. Overal rode belichting, comfortabele stoelen en banken en een live DJ die de sfeer er goed in hield.

Zum Barbarossa is echter niet alleen een bar waar de sfeer er goed in zit en waar je met gemak een zeer gezellige avond met vrienden door kan brengen, maar waar ook onconventionele en zelfs gewaagde cocktails worden geschonken. Altijd al een gedroogde krekel willen consumeren in je cocktail? Dan ben je bij Zum Barbarossa aan het juiste adres.

Voor de eerste cocktails sloegen wij de krekel over en gingen we in plaats daarvan voor een Midnight Poire en Golden Hour Sour. Laatstgenoemde is een cocktail van Grey Goose Le Citron, honing, limoen en sinaasappel, terwijl de Midnight Poire bestaat uit Grey Goose La Poire, peer, vlierbloesem, gerookte zeezout en bittere elementen.

De Golden Hour Sour is een heerlijk soepele en tegelijkertijd complexe cocktail, die zelfs de grootste fan van de Pornstar Martini aan zijn kant kan krijgen. De Midnight Poire begint ook opvallend zoet, met bijna de smaak van een roze kauwgombal, maar gaat vervolgens over op de smaak van peer en eindigt met een stukje zout - een zeer interessante combinatie.

Vervolgens gingen we ook nog aan een tweede rondje cocktails bestaande uit een Spicy Rose Paloma (Patron tequila, grapefruit soda, roos, habanero en roze peper) en een Our Fashioned (Bacardi Reserve Ocho, PX Sherry, chocolade bitters en een witte penja peper). Laatstgenoemde is een variatie op de Old Fashioned en toont goed aan hoe ze bij Zum Barbarossa experimenteren met de cocktailklassiekers. Je kan bij de Our Fashioned zelfs nog een verse oester krijgen. Net zoals de krekel een ‘extra’ die je normaal niet snel ziet bij een cocktail.

Stuk voor stuk waren de cocktails van hoge kwaliteit, met zeer verrassende smaken die je misschien niet snel zal combineren, maar toch erg goed met elkaar matchen. Een aanrader als je iets anders wil drinken dan de cocktails die je normaal op de kaart ziet bij bars en restaurants.

Cocktails drinken door heel Amsterdam

De Amsterdam Cocktail Week was van 8 tot en met 16 maart en beslaat veel meer dan alleen de drie cocktailbars die wij tijdens onze ‘pub crawl’ hebben bezocht. Maar liefst 19 cocktailbars deden mee aan het evenement, van NEXT NDSM bij de NDSM-werf tot aan Fitz’s Bar bij het Oosterpark.

Als je de volgende keer ook aan het bijzondere evenement wil deelnemen, waarbij er bovendien meer speciale cocktails op de kaart staan dan normaal bij de bars, dan hoef je mogelijk minder lang te wachten dan je zou denken. Vorig jaar vond de ACW namelijk plaats van 3 tot en met 10 september, dus mogelijk kan je ook aankomende zomer weer genieten van een exotisch weekje in Amsterdam.

Ontdek meer over cocktails op onze speciale pagina.

Populair
Actueel
Laatste reacties