In
Amsterdam kan je terecht voor zo’n beetje elk drankje dat wereldwijd gemaakt
wordt, maar tijdens de Amsterdam Cocktail Week staan, verrassing, cocktails
helemaal in het zonnetje. Wij zijn de wondere wereld van de exotische cocktails
ingedoken in de hoofdstad van Nederland.
Voor vrijgezellenavonden, verjaardagen en
andere speciale gelegenheden wordt geregeld door een groep vrienden besloten om
een pub crawl te houden. Op één avond van de ene naar de andere kroeg kruipen,
met op elke locatie een drankje - meestal een goed gevuld glas bier.
Tijdens de
Amsterdam Cocktail Week hebben wij iets soortgelijks gedaan, maar dan met een
exotische cocktail als verfrissing, in plaats van een goudgeel pilsje.
Cocktails
drinken als een heer
De avontuurlijke vrijdagavond begon bij
Flying
Dutchmen Cocktails, gelegen aan de Singel in het hartje van Amsterdam. Je moet
wel weten waar je moet zijn, want de bar vinden met het blote oog is een vrij
grote uitdaging. In het gebouw moet je eerst door een andere bar heen lopen,
The Belly of the Beast (dat toevallig ook een deelnemer was aan de Amsterdam
Cocktail Week), om vervolgens met gevaar voor eigen leven een smal en steil
trappetje te beklimmen naar de plaats van bestemming.
Het doel is zeker de moeite waard, want Flying
Dutchmen Cocktails is gesitueerd in een prachtig herenpand, met hoge muren en
ramen, een zeer indrukwekkend gevulde wand met flessen alcohol en een vibe die
doet denken aan een huisfeestje bij een groep vreemden - maar waar je je meteen
welkom voelt.
Het duurde ook niet lang voordat het
vriendelijke personeel ons had verschaft van de eerste cocktails van de avond:
een Affogato gemaakt van een pistaschelikeur, Ron Cubay Reserva Especial,
kokosnoot, vanille, koffie en ijs en een Eastern Fizz van Cherrapunji Gin,
campari, Ras El hanout, London Essence Grapefruit en rozemarijn tonic.
Eerstgenoemde was bijna een vloeibaar dessert,
met heerlijke romige elementen, maar tegelijkertijd een spicy randje van de
rum. De Eastern Fizz was bijna het tegenovergestelde, met een fris en fruitige
cocktail van ingrediënten die goed op elkaar aansluiten. Het was genieten tot
de laatste druppel en daarna was het alweer tijd om te vertrekken naar de
volgende locatie.
Van
exotische dieren naar exotische drankjes
Het volgende verblijf op onze route was
Rosalia’s Menagerie, om de hoek bij de Nieuwmarkt. Al meteen bij binnenkomst
krijg je een exclusieve sfeer in de cocktailbar, want alleen door middel van
een bel kan je binnengelaten worden. Vervolgens stap je een wereld van
rariteiten binnen, met antieke tafeltjes en boekenkasten, wandtegeltjes die
rechtstreeks uit de Gouden Eeuw lijken te komen, een ruime, langwerpige bar en
zeer vriendelijk personeel dat gekleed is in KLM-blauwe jasjes.
Een menagerie was vroeger een plek waar
exotische dieren tentoongesteld werden aan het publiek - een soort
privédierentuin - maar de buitenlandse fauna is bij Rosalia’s Menagerie
ingeruild voor exotische cocktails. Bij binnenkomst werden we meteen getrakteerd
op een virgin cocktail, een Koala Highball, gemaakt van alcoholvrije gin,
eucalyptus, patchouli cordial en sodawater. Een heerlijk verfrissend drankje,
dat geen overbodige luxe was na de vrij zware Affogato die ondertussen achter
onze kiezen zat.
De cocktail was bovendien ook een mooie en
frisse palet cleanser voor de twee
volgende cocktails op het menu: de Du Kang Gimlet en Colada Bellini. Beide
cocktails worden gemaakt met ShunTun Baijiu, waarbij de Colada Bellini
aangevuld wordt met ananas en vijgenblad soda, terwijl de Du Kang Gimlet
gecombineerd wordt met pandan en Palmarosa cordial.
Laatstgenoemde is een opvallende cocktail. Een
soort toverbal die constant van smaak verandert in je mond en waarvan de smaken
bovendien bijna niet zijn te plaatsen. Dat komt mede door de ShunTun Baijiu,
een gedistilleerde drank uit China die niet erg bekend is in het westen en
zorgt voor een ware exotische smaak - een cocktail die dus uitermate geschikt
is voor Rosalia’s Menagerie.
Bij de Colada Bellini zijn de smaken een stuk
duidelijker te plaatsen, met name de ananas die ook nadrukkelijk aanwezig is in
een Pina Colada. Een heerlijk fruitige en tegelijkertijd zachte cocktail,
waarmee je je bijna waant op een wit strand op een tropisch eiland.
Speakeasy
meets Moulin Rouge
We waren alleen niet op een tropisch eiland,
wat pijnlijk duidelijk werd toen we weer de koude Amsterdam nacht in moesten op
weg naar de derde en laatste locatie van de avond: Zum Barbarossa. Gelegen aan
de Voetboogstraat, niet ver verwijderd van Flying Dutchmen Cocktails, is dit
ook een locatie die je snel voorbij loopt als je niet goed oplet.
Door de uitsmijter werden we binnengelaten en
kwamen we meteen terecht in een smalle gang, met enkel een trap omlaag en rood
tapijt. We waren er zeker van dat we in een tijdmachine waren gestapt en aan
het einde van de trap in een speakeasy zouden stappen - een geheime kroeg
tijdens de drooglegging waar alcohol illegaal werd geschonken. In plaats
daarvan werden we verwelkomd in een cocktailbar die we het beste kunnen
omschrijven als Moulin Rouge Lite. Overal rode belichting, comfortabele stoelen
en banken en een live DJ die de sfeer er goed in hield.
Zum Barbarossa is echter niet alleen een bar
waar de sfeer er goed in zit en waar je met gemak een zeer gezellige avond met
vrienden door kan brengen, maar waar ook onconventionele en zelfs gewaagde
cocktails worden geschonken. Altijd al een gedroogde krekel willen consumeren
in je cocktail? Dan ben je bij Zum Barbarossa aan het juiste adres.
Voor de eerste cocktails sloegen wij de krekel
over en gingen we in plaats daarvan voor een Midnight Poire en Golden Hour
Sour. Laatstgenoemde is een cocktail van Grey Goose Le Citron, honing, limoen
en sinaasappel, terwijl de Midnight Poire bestaat uit Grey Goose La Poire,
peer, vlierbloesem, gerookte zeezout en bittere elementen.
De Golden Hour Sour is een heerlijk soepele en
tegelijkertijd complexe cocktail, die zelfs de grootste fan van de Pornstar
Martini aan zijn kant kan krijgen. De Midnight Poire begint ook opvallend zoet,
met bijna de smaak van een roze kauwgombal, maar gaat vervolgens over op de
smaak van peer en eindigt met een stukje zout - een zeer interessante
combinatie.
Vervolgens gingen we ook nog aan een tweede
rondje cocktails bestaande uit een Spicy Rose Paloma (Patron tequila,
grapefruit soda, roos, habanero en roze peper) en een Our Fashioned (Bacardi
Reserve Ocho, PX Sherry, chocolade bitters en een witte penja peper).
Laatstgenoemde is een variatie op de Old Fashioned en toont goed aan hoe ze bij
Zum Barbarossa experimenteren met de cocktailklassiekers. Je kan bij de Our
Fashioned zelfs nog een verse oester krijgen. Net zoals de krekel een ‘extra’
die je normaal niet snel ziet bij een cocktail.
Stuk voor stuk waren de cocktails van hoge
kwaliteit, met zeer verrassende smaken die je misschien niet snel zal
combineren, maar toch erg goed met elkaar matchen. Een aanrader als je iets
anders wil drinken dan de cocktails die je normaal op de kaart ziet bij bars en
restaurants.
Cocktails
drinken door heel Amsterdam
De Amsterdam Cocktail Week was van 8 tot en
met 16 maart en beslaat veel meer dan alleen de drie cocktailbars die wij
tijdens onze ‘pub crawl’ hebben bezocht. Maar liefst 19 cocktailbars deden mee
aan het evenement, van NEXT NDSM bij de NDSM-werf tot aan Fitz’s Bar bij het
Oosterpark.
Als je de volgende keer ook aan het bijzondere
evenement wil deelnemen, waarbij er bovendien meer speciale cocktails op de
kaart staan dan normaal bij de bars, dan hoef je mogelijk minder lang te
wachten dan je zou denken. Vorig jaar vond de ACW namelijk plaats van 3 tot en
met 10 september, dus mogelijk kan je ook aankomende zomer weer genieten van
een exotisch weekje in Amsterdam.
Ontdek meer over cocktails op
onze speciale pagina.