Tequila kan wel eens van zijn troon gestoten worden door
Feni. Het drankje uit Goa neemt namelijk flink toe in
populariteit. Maar wat is
het eigenlijk?
Tequila krijgt de laatste tijd ‘concurrentie’ van een
drankje uit de tropen. Feni is namelijk steeds populairder wordt bij Gen-Z, die het een fijne drank vindt om in cocktails te gebruiken. En dat is niet goed voor de zaken van de
Mexicaanse gedistilleerde drank.
Wat is Feni?
Feni is een tropische sterke drank die gemaakt wordt van
cashewappels of kokossap. De drank wordt omschreven als een soepele drank met
een flinke diepgang qua smaak.
Het is een hoog alcoholische drank met ongeveer 40 a 45
procent alcohol. Doorgaans wordt Feni gedistilleerd in een traditionele koperen
ketel, waarbij twee of drie keer gestookt wordt. Dit gebeurt meestal in de
maanden maart tot mei, tijdens de oogst van cashewvruchten.
Matt Kern, mede-oprichter van de cocktailbar Room Two in Londen,
vertelt dat het een ontzettend soepele dronk heeft en daarbij ook nog een erg
schone spirit is.
‘Het is een van de schoonste spirits die ik ooit geproefd
heb en bijna niemand buiten India kent het.’
- Matt KernCocktailbar gaat aan de slag met Feni
Room Two is niet zomaar onder de indruk van Feni, maar gaat
er ook meteen mee aan de slag. Het is namelijk een recept dat tot unieke nieuwe,
ontdekkingen leidt.
Volgens Room Two is de drank geschikt voor mensen die geen
margarita meer kunnen zien en echt iets nieuws willen. De drank is aards,
fruitig en vol karakter, met een frisse smaak. Het drankje is modern, maar
wordt wel ambachtelijk vervaardigd.
De drank zou al ingezet worden in cocktails waarin meestal
wodka of rum zit, maar er wordt gekeken naar mogelijkheden voor fenicocktails als
vervanging van tequilacocktails.
Of Feni tequila helemaal gaat vervangen in de nabije
toekomst is niet bekend. Verder is ook niet duidelijk of de drank in de
toekomst ook naar Nederland of België komt.
Lees hier meer
tequila-nieuws.