Studenten zetten zich in voor duurzame rumproductie

Nieuws
door Redactie
dinsdag, 05 augustus 2025 om 17:01
Bayou Rum bottles
Wat als je rum direct kan koppelen aan duurzaamheid, landbouw en ecologie? Dat is een vraag die twee studenten met een enorm project willen beantwoorden. Dit is Run, Sweet Rum.
FAQ:
  • Wat is Run, Sweet Rum?
    Een project van twee studenten rondom de productie van rum en landbouw.
  • Wat proberen de twee studenten te doen?
    De Riverroad Distillery en omliggende plantages dusdanig ontwikkelen dat het duurzaam is voor alle partijen.
  • Hoe lang loopt het project?
    Het plan loopt 35 jaar.

Twee studenten met een enorm rum plan

De studenten Lujia Deng (ChongQing JiaoTong University) en Yanchi Li (Louisiana State University), presenteerden een 35-jarig plan voor de herontwikkeling van de Riverroad Distillery en omliggende suikerrietplantages in Louisiana.
Hun doel van de studenten is om rumproductie op een duurzame manier te integreren met landbouw en ecologie. Het project heet Run, Sweet Rum en gaat van start in een regio die al drie eeuwen suikerriet teelt.

Wat zijn de kernpunten van Run, Sweet Rum?

In het plan van de studenten staat een aantal kernpunten genoemd. Hieronder staan deze met een beschrijving op een rij:
  • Integratie van landbouw met de Riverroad distilleerderij: de productielocatie van de rum moeten met elkaar verbonden worden om zo transport te beperken tot een minimum.
  • Crop rotation en samenwerking met lokale boeren: via crop rotation wordt de bodem verbeterd. Het gebruik van lokale boeren zorgt voor een hogere efficiëntie.
  • Waterbeheer: innovatieve regenwateropvang en een geconstrueerd wetland zuiveren en recycleren productiewater, waardoor een closed-loop systeem ontstaat.
  • Biodiversiteit & energie: hedgerows, wildlife corridors en zonnepanelen creëren een ecologisch rijk landschap. Suikerrietafval wordt verwerkt tot meststof en energiebron.
  • Educatief toerisme: bezoekers volgen interactieve routes rond suikerrietteelt, distillatie en waterbeheer, met workshops en duurzame landbouwdemo’s.

Waarom in Louisiana?

Run, Sweet Rum wordt uitgerold in Louisiana met een goede reden. Hier wordt namelijk een groot deel van het Amerikaanse suikerriet geproduceerd. Bovendien komt ongeveer 20 procent van het Amerikaanse suiker hier vandaan. De sector worstelt alleen met problemen sinds de COVID-pandemie.
Als gevolg daarvan sloten meerdere rumdistilleerderijen, waaronder de Riverroad Distillery.

Toekomstbestendigheid voor rum in de regio

Het plan moet in 35 jaar zorgen voor een zonnige toekomst in Louisiana als het aankomt op rum. De productie moet namelijk niet alleen duurzaam worden, maar ook richting het milieu duurzaam zijn. Dit gaat in stappen. Voor 2045 moet er een nieuwe suikerrietplantage aangelegd zijn, samen met een intelligent irrigatiesysteem en een windmolen.
Voor 2060 moet er uiteindelijk een vernieuwd warenhuis staan dat energie via zonnepanelen opwekt. Via planten en dergelijke moet er voor een betere bodem gezorgd worden en moet de regio aantrekkingskracht hebben voor wilde dieren. Voor bezoekers komt er ook een speciale plek.
Plaats reactie