Rum heeft de reputatie een tropisch feestje in een fles te
zijn, maar het is geen drank die je mag onderschatten. Achter dat warme, zoete
karakter (ook niet altijd) schuilt een serieus alcoholpercentage. De vraag is dus:
hoe sterk
is rum eigenlijk? Rum is een sterkte drank. Dat betekent dat de rumflessen die
je in de winkel aantreft altijd minimaal een alcoholpercentage moet hebben van 37,5%
alcohol (ABV), oftewel alcohol by volume óf hoger. Dat geldt voor alle
rumvarianten die je aantreft. Als je bijvoorbeeld een fles Barcardi Blanca
koopt, heeft dit een alcoholpercentage 37,5%.
Net als whisky, wodka en gin behoort rum tot de categorie sterke
drank, op onze website op de frontpage gelabels als ‘heavy drinks’. Het
alcoholpercentage van sterke drank begint officeel trouwens vanaf 15%.
Rum is een breed begrip
Rum is een van de meest diverse spirits ter wereld. Dat
betekent ook dat het alcoholpercentage flink kan variëren. Denk
bijvoorbeeld aan:
- Overproof
rum – Deze monsters beginnen meestal bij 50% ABV (oftewel 100 proof) en kunnen oplopen tot
wel 75% of zelfs 80%. Bekend voorbeeld?
Bekend voorbeeld? Takamaka Overproof white (69%) of Marienburg rum (81%) uit Suriname. Het is raadzaam hier een paar druppeltjes water bij
te doen.
- Cask
strength rum – Dit zijn ambachtelijke bottelingen, rechtstreeks uit
het vat, zonder verdunning. Deze kunnen variëren tussen 50% en 70%,
afhankelijk van de rijping en het klimaat waarin de rum lag.
- Spiced rim - Spiced Rum mag rum heten als het alcoholpercentage hoger is dan 37,5 procent ABV.
- Flavoured rum based spirit - Vaak lager in alcohol dan 37,5 procent, omdat ze bedoeld zijn om toegankelijker (lees: makkelijker doordrinkbaar) te zijn.
Wetgeving verschilt per land
In de EU moet rum wettelijk minstens 37,5% alcohol
bevatten om de naam ‘rum’ te mogen dragen. In de VS ligt de ondergrens op 40%.
Alles daaronder? Dan hebben we het technisch gezien niet meer over echte rum. De keuze van de producent of merk eigenaar betreft het alcoholpercentage kan te maken hebben met de uiteindelijke winkelprijs in verband met accijns en BTW.
In welke prijscategorie wil de producent of merkeigenaar zich begeven met het product, is dan de vraag. Een lager alcoholpercentage kan een lagere verkoopprijs betekenen, maar heeft ook invloed op de uiteindelijke smaak van het product.
Hoe sterk is jouw rum in je glas?
Waar je voorkeur naar uitgaat, maakt niet uit. Over smaak
valt immers te twisten. Dus proost op een mooi drankje!
Foto: Pexels