Wist je dat je er thee met kaas wordt gedronken?

No Alcohol
door Lisa Ozzy
dinsdag, 05 augustus 2025 om 15:00
kaastheejpg
Er bestaan heel veel soorten en smaken van thee. Zo blijkt dat er zelfs kaas in thee verwerkt wordt. In sommige delen van de wereld is kaasthee, of thee met een kaastopping erg geliefd.
De kaas wordt dus niet als snack bij de thee gegeten, maar wordt juist in de drank verwerkt.

Boter-thee uit Tibet

In Tibet wordt een speciale boterthee gemaakt. Deze thee bestaat uit jakboter met zout. De drank wordt goed romig gemaakt en heet Po Cha. Po Cha wordt in Tibet veel gedronken. De thee is namelijk goed om mensen warm te houden en is rijk aan calorieën, iets wat de bevolking nodig heeft wegens het koude klimaat.
De boter thee is meer een soort romige bouillon die dient als energiebron. De romige bouillon lijkt dezelfde smaak als kaas te hebben. Voor de rest is de drank vooral heel erg vet. De drank is voor de Tibetaanse bevolking zeer voedzaam en helpt om op te warmen.

IJsthee met kaastopping

In Taiwan wordt er ijsthee gedronken met kaas als topping. Dit heeft geen diepgaande achterliggende gedachte. Er was ooit iemand, die benieuwd was hoe thee met roomkaas zou smaken. Wie dit heeft bedacht is onbekend. Wel is bekend dat deze ijsthee met kaas ergens in 2010 is ontstaan.
De thee is meestal groene of zwarte thee. Daarop komt een dikke opgeklopte laag van roomkaas, melk, suiker en zout. In sommige gevallen komt er zelfs matcha of karamel bij als topping.
Deze kaas-ijsthee drink je zonder dat je dit door elkaar roert. Eerst drink je dus de roomkaas, daarna volgt de verfrissende theesmaak. Deze vorm van kaas en thee wordt nog behoorlijk geliefd. In verschillende bubble tea-bars wereldwijd kun je de kaas-ijsthee bestellen.
Wereldwijd wordt er dus op verschillende manieren kaasthee gedronken. Sommige mensen vervangen de melk voor kaas, andere voegen extra kaas toe aan een glas ijsthee.
Foto: Pexels
Plaats reactie