Koffie wordt wereldwijd op veel verschillende manieren gedronken. De drank is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar
wist je dat koffie ooit verboden was?
Nee koffie was niet verboden in Nederland, maar wel op andere delen van de wereld. Wij leggen hier uit wanneer en waarom koffie tijdelijk verboden was.
Verbod in Mekka in 1511
In het jaar 1511 werd koffie verboden in Mekka. De Ottomaanse gouverneur Khair Beg was van mening dat koffie tot rebellie leidde. Mensen kwamen namelijk samen in koffiehuizen waar zij discussies konden voeren of zelfs poëzie konden voor dragen.
Beg was daarom bang dat mensen zich minder bezighielden met religie. De Ottomaanse Sultan Selim I vond het verbod onzin en liet dit opheffen. Later werd Khair Beg ter dood veroordeeld wegens corruptie.
Verbod in Italië in 1600
Ook in Europa is koffie meerdere keren geprobeerd te verbieden. Een van die momenten was in de jaren 1600 in Italië. Katholieke geestelijken noemde koffie namelijk ‘de bittere uitvinding van Satan.’ De geestelijken zagen koffie als heidens alternatief voor wijn en besloten het daarom te verbieden.
Paus Clemens VIII besloot om te wachten om het verbod in te laten gaan. Hij wilde koffie eerst proeven. Wat bleek? Hij vond de drank zo lekker dat hij het zonde vond om alleen over te laten voor de ongelovigen. Hij gaf koffie daarom zijn pauselijke zegen en sindsdien mocht het gedronken worden in Italië.
Verbod in Engeland in 17e eeuw
Koning Karel II was geen fan van de vele koffiehuizen in Londen. Deze koffiehuizen werden ook wel penny universities genoemd. Voor een penny kregen mensen daar niet alleen een kop koffie, maar konden er ook discussies voeren.
Koning Karel was van mening dat mensen hier bijeenkwamen voor samenzweringen tegen het land. Daarom werd koffie verboden. Het verbod leidde alleen tot zoveel verontwaardiging dat dit binnen een paar weken weer werd ingetrokken.
Doodstraf voor koffie in het Ottomaanse rijk
Sultan Murad IV had een hekel aan alle vormen van middelen gebruik. Zelfs zo erg dat hij hier de doodstraf op zette. Koffie, tabak en andere middelen waren toen ten strengste verboden in het
Ottomaanse Rijk. Als je voor een eerste keer betrapt werd op het drinken van koffie, werd je geslagen. Deed je dit een tweede keer? Dan volgde de doodstraf.
Koffie bleef alsnog erg geliefd onder de bevolking. Mensen dronken het daarom stiekem. Na het overlijden van Murad IV werd het beleid rondom koffie drinken beter. Zijn opvolgers handhaafden het verbod namelijk niet actief.
Volgens Rusland maakte koffie je gek
In 1720 werd onder tsaar Peter de Grote koffie naar Rusland gebracht. Hij dronk zelf ook koffie en probeerde dit te promoten. Enkele dokters beweerden toen dat koffie kon leiden tot krankzinnig worden. Sindsdien werden er steeds meer geruchten verspreid over de slechte invloed van koffie.
Latere tsaren, voornamelijk in het begin van 18e eeuw besloten om koffiedrinkende mensen te straffen. Er was geen officieel verbod, maar het drinken van koffie werd als iets heel slechts gezien. Mensen die betrapt werden op het drinken van koffie konden een flinke straf verwachten, namelijk geseling. Geseling is het slaan met een zweep of andere voorwerpen.
Pas tegen het einde van de 18e eeuw werd koffie volledig geaccepteerd in Rusland. Dit was onder Catharina de Grote, die zelfs eigen koffiebedienden had. Vanaf dat moment werd koffie gezien als een normale drank, die niet mensen gek maakte.
Koffie is inmiddels een belangrijk onderdeel geworden van ons dagelijks leven. De drank wordt wereldwijd heel veel gedronken en er ontstaan steeds nieuwe koffiesoorten. Een verbod is dan ook moeilijk in te beelden. Gelukkig wordt koffie niet meer als duivelse drank gezien en kunnen we hier heerlijk van genieten.
Foto: Pexels