Mezcal heb je in alle soorten en maten. Op sommige flessen
van de Mexicaanse drank tref je de term
ancestral of
artesanal
aan. Wat is het verschil tussen deze twee
mezcalsoorten? En wat heeft een ezel
ermee te maken?
Mezcal is een Mexicaanse drank die al eeuwen teruggaat. De
agavedrank wordt inmiddels op verschillende manieren gemaakt. Zowel de
artesanal
en de
ancestral wijze van het maken van mezcal is erkend door de
Norma Official
Mexicana, de officiële regelgeving in Mexico.
Verder zijn beide manieren traditioneel, maar de een is wat
traditioneler dan de andere.
Wat is Artesanal mezcal?
Als een fles mezcal de term artesanal bevat, wijst
dit op een traditionele manier van stoken waarbij minimale hulpmiddelen
gebruikt mogen worden.
In het kort wordt artesanal mezcal als volgt gemaakt:
- De agave wordt gekookt in aardovens. Dit zijn vaak kuilen
met hout en stenen. Er kunnen ook bovengrondse ovens gebruikt worden die van
steen gemaakt zijn.
- De gekookte agave wordt daarna gemalen met een tahona. Dit is een groot stenen
wiel dat getrokken wordt door een dier zoals een ezel. Het kan ook voorkomen
dat dit gedeelte in het proces gemotoriseerd en dus gemoderniseerd is.
- De mezcal wordt gefermenteerd in grote vaten van hout, steen of aardewerk.
Hierbij worden vaak natuurlijke gisten gebruikt.
- Het distilleren gebeurt in stalen of koperen ketels of ketels van leem. Als er
koperen ketels gebruikt worden is dit ook een teken van modernisatie.
Wat is Ancestral mezcal?
Ancestral mezcal is in veel opzichten te vergelijken met artesanal
mezcal. Dit proces is de meest traditionele manier om de Mexicaanse drank te
maken.
Hieronder de stappen om ancestral mezcal te maken:
- De agave wordt in aardovens gekookt. Dit zijn altijd kuilen met
daarin hout en stenen.
- Vervolgens wordt de agave gemalen. Dit gebeurt in een tahona die door een ezel (of
een ander groot dier) aangedreven wordt of met de hand. In dat laatste geval
gebruikt men vaak een houten maler en een kom.
- De fermentatie is helemaal natuurlijk, zonder gisten of andere toevoegingen en gebeurt doorgaans in een houten kuip.
- De mezcal wordt vervolgens gedistilleerd in een pot van leem of klei. Dit duurt
een stuk langer dan in metalen ketels. Bovendien treedt hier meer verlies van vloeistof op.
Technologie maakt het verschil bij mezcal
Het grote verschil bij deze twee soorten mezcal zit in
technologie. De ene soort is compleet handmatig en duurt een stuk langer,
terwijl de andere soort wat sneller en makkelijker gaat.
Als je dus een artesanal of ancestral mezcal drinkt, dan
drink je een stukje Mexicaanse traditie. Er zit bij beide dranken veel ambacht
verwerkt in de fles.
Bij een derde categorie, simpelweg aangeduid als mezcal, is het
vrij om techniek in te zetten. Hier komt vaak automatisering voor en er wordt
vaak gestookt in koperen of stalen ketels.