De Seychellen is een tropische eilandengroep midden in de
Indische Oceaan. Dit is meer dan 1000 mijlen verwijderd van de dichtstbijzijnde landmassa.
Uitgerekend hier bevindt zich de
Takamaka Rum Distillery, tussen allerlei Bounty palmbomen. We waren op bezoek en onze (prachtige!) bevindingen lees je in dit sfeerverslag.
Eeuwenlang waren de Seychellen vrijwel onbekend. Het is is een land en archipel in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent.
Terug naar de geschiedenisboeken: de vondst van de Seychellen
Vasco da Gama heeft in 1503 de eerste officiële waarneming van de Seychellen gemaakt. Een eeuw later, in 1609, zette
een Britse handelsvloot uiteindelijk voet op St. Anne eiland. De bemanning lag
tien dagen voor anker en was getuige van een paradijselijk eiland met een
overvloed aan zoet water, vis, kokosnoten, vogels, zeeschildpadden en
reuzenschildpadden.
De Seychellen werden uiteindelijk in 1756 door Frankrijk
opgeëist. Onder Frans bewind begon de landbouweconomie van het afgelegen
eiland te groeien met planten van kaneel en andere exotische specerijen. In
1811 werden de Seychellen een permanente kolonie van Groot-Brittannië en in de
jaren die volgden begon Victoria, de kleinste hoofdstad ter wereld, tot bloei
te komen. Na ruim twee eeuwen Europees bewind riepen de Seychellen op 29 juni
1976 hun onafhankelijkheid uit.
Hoe het allemaal begon voor Takamaka
Voor dat we aankomen bij Takamaka moeten we de kustweg nemen
tussen Victoria en Pointe Au Sel waar de distilleerderij zich bevindt en dat is
totaal geen straf. Eenmaal op bestemming worden we hartelijk ontvangen door
Francis Mondon die ons meteen naar het museum brengt en waar ons de
geschiedenis van de distilleerderij uitgelegd wordt.
La Plaine St André maakt al meer dan tien jaar deel uit van
het Takamaka verhaal, maar de geschiedenis ervan gaat terug tot de tijd van de
eerste kolonisten op de Seychellen. La Plaine St André was namelijk gebouwd
door de familie Jorre de St. Jorre in 1792 en was een plantagelandgoed te
midden van exotische tuinen.
De plantage besloeg op zijn hoogtepunt meer dan 60
hectare land en speelde een grote rol in de landbouweconomie van de Seychellen
in de jaren 1900 waarbij kaneel, vanille, kokosnoot en patchouli werden
verbouwd voor export naar Europa.
In de jaren die volgde heeft La Plaine St
André vele functies vervuld zoals kokosnootmolen, nationaal monument,
botenreparatiewerf, ecomuseum, restaurant en zelfs een kunstgalerie. Een van de oudste families van Seychellen, de d’Offay’s,
opende in 2002 de Trois Frères Distillery en kort daarna distilleerden ze en
leverden ze hun allereerste bestelling van donkere Takamaka rum.
Zes jaar later
in 2008 kreeg de Trois Frères distilleerderij een huurcontract van 50 jaar op
La Plaine St. André en bracht de jaren erna door met het liefdevol en
zorgvuldig restaureren van het terrein. Samen met de Seychelles Heritage
Foundation blijven de d’Offay’s de historische en culturele rol van La Plaine
St.André behouden en promoten.
Taka en maka onder toeziend oog van een glaasje rum
Een deze geschiedenisles, lopen we een rondje over het terrein
waar een geneeskrachtige tuin, historische ruïnes en de twee
reuzenschildpadden uit Aldabra zich bevinden: Taka en Maka. Natuurlijk drinken
we ook een glaasje rum. Voor ondergetekende is dat een Takamaka Rum Zenn.
Hier is het tijd om kennis te maken met de master blender. We ontmoeten master blender Steven Rioux en lopen met hem
mee naar zijn werkplaats waar we aan tafel mogen zitten en waar alvast een
Takamaka line-up is opgesteld, samen met nog wat new make spirit.
Rioux is een
jonge en gepassioneerde blender die zijn leven heeft toegewijd aan mooie
tropische dranken, cocktails en hoe anders, rum. Het is niet voor niets dat hij gekozen is als een van de finalisten in de categorie Blender Of the Year
van The Spirits Business Awards 2024. Met heel veel enthousiasme vertelt deze man ons over de rumproductie van Takamaka.
Met elk stukje informatie dat we krijgen volgt ook een gaasje rum. Er wordt Cane
rum, molasse rum, een expressie die samen met Foursquare Rum gemaakt is, een rum in samenwerking met Buffalo Trace ingeschonken.
Pressed Rum
De meest interessante drank die we krijgen is een glaasje met vloeistof die middenin in het cavitatie proces zit.
Na jaren lang onderzoek om de smaak
van rum te beïnvloeden werd het team van Takamaka geïnspireerd door innovatieve
technologen in de Californische en Australische wijnindustrie, genaamd
Hydrodynamische Cavitatie. Dit bracht het bedrijf ertoe om te gaan experimenteren met wat
ze ‘Pressed Rum’ noemen.
Wat is hydrodynamische cavitatie? Een
mechanisch proces dat chemische reacties en moleculaire veranderingen in
vloeistoffen teweegbrengt die anders in de loop van de tijd zouden
plaatsvinden. Deze omvatten de ontwikkeling van diepe, natuurlijke smaken en
het verzachten van de rum. Het is zeker niet de
bedoeling om het ambachtelijke en rijke erfgoed van het rijpingsproces van rum
te vervangen, want dit is slechts een deel van het verhaal.
Het is wel mooi dat dit
proces geen chemicaliën en geen smaakstoffen gebruikt. Het is gewoon rum,
eikenhout en druk.
Tussendoor drinken we nog wat uit de Takamaka St. Andre
Series rum, voordat we naar de kelder van het hoofdgebouw lopen waar pure cane
rum wordt gerijpt in bijzondere Franse wijnvaten. Dit stukje distilleerderij is
verboden voor publiek, maar deze Thirsty Monkey was de lucky one.
Een prachtige dag
Ons bezoek
eindigen we met een glas rum uit de Révélation vat van Bel Air waar voorheen
dessert wijn in heeft gezeten. De dag kon niet mooier eindigen. We nemen
afscheid van Steven en het team in het museum en keren huiswaarts naar
Victoria.