De Seychellen is een tropische eilandengroep midden in de Indische Oceaan. Dit is meer dan 1000 mijlen verwijderd van de dichtstbijzijnde landmassa. Uitgerekend hier bevindt zich de Takamaka Rum Distillery, tussen allerlei Bounty palmbomen. We waren op bezoek en onze (prachtige!) bevindingen lees je in dit sfeerverslag.
Eeuwenlang waren de Seychellen vrijwel onbekend. Het is is een land en archipel in Afrika ten noorden van Madagaskar in de Indische Oceaan, ongeveer 1600 km ten oosten van het Afrikaanse continent.
Vasco da Gama heeft in 1503 de eerste officiële waarneming van de Seychellen gemaakt. Een eeuw later, in 1609, zette een Britse handelsvloot uiteindelijk voet op St. Anne eiland. De bemanning lag tien dagen voor anker en was getuige van een paradijselijk eiland met een overvloed aan zoet water, vis, kokosnoten, vogels, zeeschildpadden en reuzenschildpadden.
De Seychellen werden uiteindelijk in 1756 door Frankrijk opgeëist. Onder Frans bewind begon de landbouweconomie van het afgelegen eiland te groeien met planten van kaneel en andere exotische specerijen. In 1811 werden de Seychellen een permanente kolonie van Groot-Brittannië en in de jaren die volgden begon Victoria, de kleinste hoofdstad ter wereld, tot bloei te komen. Na ruim twee eeuwen Europees bewind riepen de Seychellen op 29 juni 1976 hun onafhankelijkheid uit.
Voor dat we aankomen bij Takamaka moeten we de kustweg nemen tussen Victoria en Pointe Au Sel waar de distilleerderij zich bevindt en dat is totaal geen straf. Eenmaal op bestemming worden we hartelijk ontvangen door Francis Mondon die ons meteen naar het museum brengt en waar ons de geschiedenis van de distilleerderij uitgelegd wordt.
La Plaine St André maakt al meer dan tien jaar deel uit van het Takamaka verhaal, maar de geschiedenis ervan gaat terug tot de tijd van de eerste kolonisten op de Seychellen. La Plaine St André was namelijk gebouwd door de familie Jorre de St. Jorre in 1792 en was een plantagelandgoed te midden van exotische tuinen.
De plantage besloeg op zijn hoogtepunt meer dan 60 hectare land en speelde een grote rol in de landbouweconomie van de Seychellen in de jaren 1900 waarbij kaneel, vanille, kokosnoot en patchouli werden verbouwd voor export naar Europa.
In de jaren die volgde heeft La Plaine St André vele functies vervuld zoals kokosnootmolen, nationaal monument, botenreparatiewerf, ecomuseum, restaurant en zelfs een kunstgalerie. Een van de oudste families van Seychellen, de d’Offay’s, opende in 2002 de Trois Frères Distillery en kort daarna distilleerden ze en leverden ze hun allereerste bestelling van donkere Takamaka rum.
Zes jaar later in 2008 kreeg de Trois Frères distilleerderij een huurcontract van 50 jaar op La Plaine St. André en bracht de jaren erna door met het liefdevol en zorgvuldig restaureren van het terrein. Samen met de Seychelles Heritage Foundation blijven de d’Offay’s de historische en culturele rol van La Plaine St.André behouden en promoten.
Een deze geschiedenisles, lopen we een rondje over het terrein waar een geneeskrachtige tuin, historische ruïnes en de twee reuzenschildpadden uit Aldabra zich bevinden: Taka en Maka. Natuurlijk drinken we ook een glaasje rum. Voor ondergetekende is dat een Takamaka Rum Zenn.
Hier is het tijd om kennis te maken met de master blender. We ontmoeten master blender Steven Rioux en lopen met hem mee naar zijn werkplaats waar we aan tafel mogen zitten en waar alvast een Takamaka line-up is opgesteld, samen met nog wat new make spirit.
Rioux is een jonge en gepassioneerde blender die zijn leven heeft toegewijd aan mooie tropische dranken, cocktails en hoe anders, rum. Het is niet voor niets dat hij gekozen is als een van de finalisten in de categorie Blender Of the Year van The Spirits Business Awards 2024. Met heel veel enthousiasme vertelt deze man ons over de rumproductie van Takamaka.
Met elk stukje informatie dat we krijgen volgt ook een gaasje rum. Er wordt Cane rum, molasse rum, een expressie die samen met Foursquare Rum gemaakt is, een rum in samenwerking met Buffalo Trace ingeschonken.
De meest interessante drank die we krijgen is een glaasje met vloeistof die middenin in het cavitatie proces zit.
Na jaren lang onderzoek om de smaak van rum te beïnvloeden werd het team van Takamaka geïnspireerd door innovatieve technologen in de Californische en Australische wijnindustrie, genaamd Hydrodynamische Cavitatie. Dit bracht het bedrijf ertoe om te gaan experimenteren met wat ze ‘Pressed Rum’ noemen.
Wat is hydrodynamische cavitatie? Een mechanisch proces dat chemische reacties en moleculaire veranderingen in vloeistoffen teweegbrengt die anders in de loop van de tijd zouden plaatsvinden. Deze omvatten de ontwikkeling van diepe, natuurlijke smaken en het verzachten van de rum. Het is zeker niet de bedoeling om het ambachtelijke en rijke erfgoed van het rijpingsproces van rum te vervangen, want dit is slechts een deel van het verhaal.
Het is wel mooi dat dit proces geen chemicaliën en geen smaakstoffen gebruikt. Het is gewoon rum, eikenhout en druk.
Tussendoor drinken we nog wat uit de Takamaka St. Andre Series rum, voordat we naar de kelder van het hoofdgebouw lopen waar pure cane rum wordt gerijpt in bijzondere Franse wijnvaten. Dit stukje distilleerderij is verboden voor publiek, maar deze Thirsty Monkey was de lucky one.
Ons bezoek eindigen we met een glas rum uit de Révélation vat van Bel Air waar voorheen dessert wijn in heeft gezeten. De dag kon niet mooier eindigen. We nemen afscheid van Steven en het team in het museum en keren huiswaarts naar Victoria.