5 dingen die je misschien nog niet wist over thee

No Alcohol
woensdag, 02 juli 2025 om 12:00
melktheejpg
Thee is na water de meest gedronken drank ter wereld. Thee heeft in verschillende culturen zijn weg gevonden en wordt zeer geliefd. Er dus heel veel bekend over thee, maar ken jij deze minder bekende weetjes over thee al?

Er bestaat champagne thee

Het eerste minder bekende weetje is dat er champagne thee bestaat. Champagne thee, beter bekend als Darjeeling-thee komt uit India. De thee heeft een heerlijke, bloemige aroma. Darjeeling-thee heeft veel gemeen met champagne. De thee mag uit maar één specifiek komen, het Darjeeling gebied. Darjeeling ligt in de buurt van de Himalaya.
Ook doet het smaakprofiel van de thee denken aan witte wijn of champagne. Vooral de eerste oogst in het voorjaar heeft een verfrissende smaak met tonen van citrus. De eerste oogst van de thee is daarom ook het meeste waard. Bladeren van de eerste oogst kunnen voor wel honderden euro’s per kilo verkocht worden.

De meeste theebladeren komen van dezelfde plant

Het tweede punt uit de lijst is dat de meeste theebladeren van dezelfde plant komen. Er lijken veel verschillende theesoorten te zijn, maar dit valt in principe mee. Dit komt omdat de meeste theebladeren van dezelfde plant komen. Deze plant heet de camellia sinensis en bestaat al duizenden jaren.
Het verschil tussen de theesmaken zit hem vooral de oogst en verwerking. Groene thee wordt snel verhit om oxidatie tegen te houden. Zwarte thee wordt juist volledig geoxideerd. Dat is dan ook hoe zwarte thee de donkere kleur krijgt. Oolong thee zit betreffende oxidatie precies tussen groene en zwarte thee in. Witte thee wordt geplukt en direct gedroogd.

Melk in thee ontstond om porselein te beschermen

Dan komen we aan bij het derde weetje uit de lijst, de toevoeging van melk in thee. Tegenwoordig worden melk en thee met elkaar gecombineerd omdat mensen dit lekker vinden. Maar vroeger had melk in thee een heel ander doel. De melk moest namelijk kwetsbaar porselein beschermen.
In de 17e eeuw werd thee geserveerd in dun porselein. Om te vorkomen dat dit porselein zou barsten goten mensen eerst een beetje melk in het kopje. Daarna werd pas het hete water, of de hete thee toegevoegd. Dit werd in de late jaren 1600 een gewoonte onder de Britse elite.
Toen thee toegankelijk werd voor de rest van de bevolking, werd deze gewoonte meegenomen, maar niet om porselein te beschermen. De gewoonte werd overgenomen omdat mensen dit lekker vonden.
Passie voor thee Image
Passie voor thee
EUR9.9
Op voorraad
Koop op bol.

Sommige culturen eten theebladeren

Het een na laatste punt is dat thee niet alleen gedronken wordt. In sommige culturen wordt thee zelfs gegeten. In Myanmar wordt een salade gegeten. Deze salade heeft gefermenteerde theebladeren, gemengd met knoflook, chili, bonen en sesam. De salade wordt ook wel lahpet genoemd.
Ook in Japan wordt in sommige gevallen thee gegeten. Theebladeren kunnen verwerkt worden als topping op onigiri of rijst.

Niet alle thee maak je met kokendheet water

Dan komen we aan bij het laatste punt: niet alle thee maak je met kokendheet water. Sterker nog er zijn bepaalde theesmaken die beter tot hun recht komen met minder warm water. Groene en witte thee smaken bijvoorbeeld het lekkerst als dit gemaakt wordt met een temperatuur van 70 tot 80 graden celsius.
Matcha thee smaakt het best als dit gemaakt wordt met een temperatuur van 80 graden celsius. Ook bestaat er in Japan speciale cold brew thee. Deze thee wordt koud gezet om een mildere smaak te krijgen. Cold brew thee is dan ook minder bitter dan andere theesmaken.
Dit waren onze vijf minder bekende weetjes over thee. De wereld van thee is zeer uitgebreid
Foto: Pexels
Populair
Actueel
Laatste reacties