Een
onderzoek van 84 oude flessen Franse
wijn heeft een
opmerkelijk resultaat opgeleverd. De flessen bevatten namelijk niet alleen maar
oude wijn, maar ook oude pesticiden. Daardoor voldoen de flessen niet meer aan
de gezondheidsnormen van tegenwoordig. Hoe gevaarlijk is dit?
Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van Pieter Spanoghe,
expert gewasbescherming aan de Universiteit van Gent. Hij ontdekte dat oude
flessen Franse wijn niet altijd beter zijn dan nieuwe flessen.
Oudere flessen zijn namelijk volgens oude methoden gemaakt én van oude ingrediënten (lees: druiven). En ook die zijn volgens de oude manier verbouwd.
Dat betekent dat er gebruik is gemaakt van pesticiden die niet
bepaald bevorderlijk voor de gezondheid zijn.
Onderzoek naar oude wijnflessen begon met een cadeautje
Het onderzoek van Spanoghe begon toen zijn broer een oude
fles Franse wijn als cadeau kreeg van zijn werkgever. Uit pure nieuwsgierigheid
is de fles geanalyseerd en kwam daar een bijzondere conclusie uit voort.
De fles bevatte namelijk sporen van pesticiden die destijds
gebruikt werden, vertelt Spanoghe. Het onderzoek dat hij vervolgens startte leidde
hem naar andere flessen uit de jaren ’70, ’80 en ’90. Al deze
flessen bevatten bestrijdingsmiddelen uit die tijd.
Is oude Franse wijn ongezond?
De vraag is nu hoe ongezond dit is. Stel dat je zo'n oude wijnfles tegenkomt: is het dan verstandig om die te consumeren of toch liever niet?
‘De sporen van de oude bestrijdingsmiddelen zijn zo laag dat
we niet kunnen spreken van gezondheidsrisico's, maar het beantwoordt niet aan
de normen van vandaag.’
- Pieter SpanogheDat de pesticiden nog in de wijn zitten ligt aan de manier
van opslaan. De flessen liggen in het donker, gekoeld en liggen stil. Daarnaast
helpt de alcohol in de wijn bij het bewaren van de middelen. De
wijn blijft
goed, maar het gif ook.
Het is overigens niet zo dat de wijn niet meer te drinken
is. Dat kan namelijk gewoon. De flessen mogen alleen niet meer verkocht worden
volgens de huidige regelgeving.